lapti-apartments.jpg

Älykkäät ohjausjärjestelmät säästävät energiaa asunnoissa

Suomalainen Instalco-yhtiö, VIP Sähkö on erikoistunut asuntojen uudisrakentamisen projektointiin ja sähköasennuksiin. KNX-järjestelmän asennus laajassa asuntohankkeessa Helsingissä on eräs VIP Sähkön hiljattain toteuttamista ympäristöystävällisimmistä toimeksiannoista. Järjestelmä on tuonut energiasäästöjä ja parantanut turvallisuutta.

KNX on maailmanlaajuinen koti- ja kiinteistöautomaatiostandardi, jolla voidaan automaattisesti ohjata esimerkiksi kiinteistöjen valaistusta, suojaamista auringolta, turvajärjestelmää, lämmitystä, ilmanvaihtoa, ilmastointia, valvontaa, hälytysjärjestelmää, energian kulutusta ja automaattisesti seurata vesivuotoja.

VIP Sähkö sai asiakkaalta ja rakennusliike Laptilta toimeksiannon asentaa täydellinen KNX-järjestelmä 250 uuden asunnon rakentamisen yhteydessä. Nämä ovat kolmen asumisoikeusyhdistyksen asuntoja Helsingissä. Sen lisäksi asennettiin myös aurinkopaneelit sähkön tuottamiseksi kiinteistöjen valaistukseen.

- Tällaiset asuntojen ”älykkäät” ja energiatehokkaat järjestelmät ovat asuntotuotannon tulevaisuutta. Järjestelmä on itseohjautuva niin, että se optimoi vuorokauden sähkönkulutuksen. Näin se säästää mahdollisimman paljon energiaa, VIP Sähkön toimitusjohtaja Antti Juvonen sanoo.

Kun asunnon omistaja lähtee asunnostaan, sähkönkulutus katkeaa samalla kun ilmanvaihdon, kylmyyden ja lämmön taso optimoituu. Järjestelmään on sisäänrakennettuna myös valvontajärjestelmä, jota asunnon omistaja voi seurata verkossa. Jos tapahtuisi vesivuoto tai ilmanvaihto lakkaisi toimimasta tai tapahtuisi jokin muu haitta, järjestelmä hälyyttää siitä automaattisesti.

Tässä hankkeessa käytettiin ABB:n KNX-järjestelmää, johon VIP Sähkö asensi kaikki komponentit ja laitteet. Järjestelmän ohjelmointi tehtiin yhteistyössä ABB:n kanssa.